Jeroen Bosch

Jeroen Bosch by Jee Kast
Jeroen Bosch by Jee Kast

Jheronimus Bosch

Kunstschilder Jheronimus Bosch heette eigenlijk Jheronimus van Aken. De familie Van Aken was een familie van schilders van wie Jeroen Bosch de meest bekende is geworden. Jheronimus Bosch is geboren rond 1450 en overleden op 9 augustus 1516. Over deze beroemde Bosschenaar is eigenlijk niet al te veel bekend. Behalve dan dat hij zijn hele leven in Den Bosch heeft gewoond en hier een groot deel van zijn werken geschilderd zou moeten hebben. Jheronimus Bosch staat bekend als vernieuwer in de schilderkunst. Hij gebruikte symbolen als vreemde vogels en vissen en ei-vormige figuren met gebroken schalen waarin dan mensfiguren te zien zijn. Bosch was een van de notabelen van ’s-Hertogenbosch en uit dien hoofde lid van de Illustere Broederschap.
De meeste van zijn schilderijen zijn tijdens de Tachtigjarige Oorlog verdwenen naar Spanje. Voor een keer zijn dit jaar negentien Jeroen Boschschilderijen weer in Den Bosch bij elkaar. Plus even zo veel tekeningen.

Tuin der Lustenhenk

Het grote Jeroen Bosch-schilderij dat ontbreekt tijdens de tentoonstelling in Dn Bosch is Tuin der Lusten. Ooit gemaakt voor een geheime kamer in het paleis van de graven van Nassau in Brussel, is het in opdracht van de hertog van Alva vervoerd naar Madrid.
Waar het nog steeds hangt.Toch is de Tuin der Lusten in Den Bosch te zien. Kunstschilder Henk Groenendaal uit Den Dungen heeft zich de afgelopen zes jaar verdiept in de werkwijze van Jeroen Bosch. Hij is momenteel bezig het schilderij opnieuw te schilderen. Daarvoor gebruikt Groenendaal ook precies die materialen die Jeroen Bosch ook gebruikte. Groenendaal schildert het werk in het Zwanenbroedershuis

Varen met Jheronimus is een initiatief van

Dichtslamrap

Vestingfietsen